IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси достигнаха най-високото си ниво от май 2022 г.

Отварянето на китайската икономика даде нови надежди на инвеститорите

19:11 | 09.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските индекси се изкачиха до най-високото си ниво от май 2022 г. в началото на новата седмица, след като пазарните настроения бяха подкрепени от по-нататъшното отваряне на китайската икономика, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши деня с 1% нагоре, след като повечето сектори и основни борси се озоваха на зелено. Ръстовете поведе технологичната индустрия с 3,5% повишение, последвана от акциите на строителните компании, които записаха 2,7% покачване.

Европейски борси. Таблица: CNBC Европейски борси. Таблица: CNBC

Швейцарската централна банка отчете най-голямата загуба в своята 116-годишна история. Загубата е достигнала 132 млрд. швейцарски франка (143 млрд. долара) за фискалната 2022 г. по предварителни данни.

В резултат на това банката няма да прави обичайните си плащания към швейцарското правителство и страните членки, обяви тя, а плащанията към акционерите също ще бъдат засегнати. 131 млрд. франка от загубата идват от позиции в чуждестранна валута и 1 млрд. от позиции в швейцарски франкове.

Карстен Юниус, главен икономист на швейцарската банка J.Safra Sarasin, коментира пред CNBC, че загубата на централната банка няма да доведе до промени в паричната ѝ политика и очаква повишение на лихвата с още 100 базисни пункта тази година.

Междувременно днес стана ясно, че безработицата в еврозоната е останала на рекордно дъно през ноември, въпреки забавянето на икономическия растеж в региона.

През ноември безработицата е била 6,5%, сочат данни на Евростат, според които става дума за 10,97 млн. души.

Това е историческо дъно за безработицата откакто се води статистика от 1998 г. Показателят съответства на прогнозата на икономистите, публикувана от Wall Street Journal.

Очаква се безработицата да нарасне през първата половина на 2023 г., докато рецесионният натиск се увеличава, като вероятно ще достигне 7% до средата на годината, твърдят от FactSet.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 09.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още